Takplåt – Plåtgrossisten
Takplåt är enkelt att lägga, håller länge och har bra garantier. Kontakta oss för en gratis offert eller se våra produkter för att handla direkt på hemsidan.
Takplåt är enkelt att lägga, håller länge och har bra garantier. Kontakta oss för en gratis offert eller se våra produkter för att handla direkt på hemsidan.
Det billigaste taket i stål brukar normalt vara TP20 i svart kulör. Det är en profil som du ofta kan se ligga på ett garagetak eller jordbruksfastigheter. Profilen i sig är väldigt populär eftersom den har ett så lågt pris. Den finns ofta att få tag på i andrasortering vilket gör att priset är ännu mer pressat än prima plåt.
TP20 finns att välja i olika tjocklekar och beläggningar. Det är en ekonomiprofil så normalt väljs det billigaste alternativet, men samtidigt finns den att få i 0,6 mm med 20 års garanti i olika kulörer.
Betong och tegelpannor ligger lägre i pris än stålplåt men det är samtidigt två hela olika typer av tak. Betong och tegelpannor är normalt inte underhållsfritt då pannor kan gå sönder, få mossbildning och ramla ned från taket. Det är viktiga att varje år syna taket när man har betong eller tegelpannor. Är en panna trasig så är risken för läckage stor. Takplåt är däremot underhållsfritt vilket gör att du får ett problemfritt tak under många, många år framöver.
Det finns många plåttak att välja mellan som passar de flesta taktyper. En sak att ta hänsyn till är om taket har väldigt låg lutning (under 8 grader), antalet profiler som finns att välja på blir då begränsade. Vissa profiler har bättre vattenlås och är anpassade för att klara lägre lutningar än andra profiler. Klicktak är en sådan profil som klarar låga lutningar väldigt bra. Profilen har ett väldigt säkert vattenlås i sin klickfals.
Det finns väldigt billiga plåtprofiler och plåtprofiler som har ett högre pris. Utseendet på profilen är nog det du ska titta på först. Vilken profil ser bra ut och skulle passa på ditt tak? Takplåtsprofilerna vi har finns i flertalet olika kulörer, vi har något som passar de flesta byggnader. Finns en liknande profil till lägre pris kanske det kan vara ett alternativ. Rådfråga oss gärna om du är osäker på vad som passar till ditt tak. Som med allt så är smaken som baken och uppfattning om vad som är snyggt kan variera från person till person.
Silvermetallic och mörk silvermetallic är två kulörer som har blivit väldigt populärt de senaste åren. Ett klicktak i Mörk silvermetallic är svårt att ta blicken ifrån. Ett nytt tak lyfter helhetsintrycket väldigt mycket så vilket kulörval eller profil du bestämmer dig för gör kanske marginell skillnad ändå.
En av de största leverantörerna av takplåt på den svenska marknaden heter Plannja och är ett välkänt företag i plåtbranschen. Deras produkter är av väldigt hög kvalitet. Plannja är ett dotterbolag till SSAB där stålet kommer ifrån och som Plannja tillverkas sina produkter av. De marknadsför att deras produkter har lång livslängd. Produkterna har Polyester, HardCoat eller GreenCoat-beläggning. Välj själv hur lång garantitid du vill ha när du väljer beläggning på ditt nya tak. Polyester har 10 år kulörgaranti, HardCoat 25 har 15 år kulörgaranti, HardCoat 50 har 20 år kulörgatanti och GreenCoat 20 år kulörgaranti.
Plannja tillverkar takplåtar i både stål och aluminium. Flertalet utav de mest populära takplåtsprofilerna kommer ifrån Plannjas fabrik. Den profil som på senare år har blivit allt mer populär är deras klicktak Plannja Trend. Andra klassiska profiler som tillverkas utav Plannja är Modern och Pannplåt.
Plannja tillverkar även två stycken olika Sinusprofiler som heter Sinus 18 samt Sinus 51. Plannja har även två stycken olika trapetsprofiler, en i stål som heter 20-105 samt en i aluminium som heter 20-75. Det finns tre stycken olika tegelliknande profiler som tillverkas utav Plannja. Dessa är Regent, Royal samt Regal.
Samtliga av Plannjas takplåtsprofiler tillverkas i flertalet kulörer och de flesta går att få i kundanpassade längder efter just ditt tak. Med tanke på det speciella klimatet som råder i norden så är det viktigt att använda sig utav en leverantör med produkter som tål detta och med sin långa erfarenhet så ligger Plannja i framkant i det området.
Plannja är som sagt en av Sveriges största takplåtsleverantörer. Med bra kvalité och långa garantier så är takplåtarna ifrån Plannja ett säkert val när det är dags för byte utav tak. Fabriken där Plannja håller till finns i Järnforsen, där tillverkas majoriteten utav Plannjas takplåtsprofiler.
Takplåt kan vid första anblick se aningen dyrt ut, men med dagens färgbeläggningar nya utvecklade tekniker för att framställa takplåten så har tillverkarna ökat sina garantitider. Takplåten håller väldigt länge. Ett exempel är att om du monterar Nostalgi klicktak som har en av de bästa möjliga färgbeläggningarna på marknaden (GreenCoat pro) så kan ditt tak hålla i över 70 år. Om du investerar 60 000:- i ett Nostalgi klicktak så kostar det cirka 70kr / månad om du slår ut det på 70 år.
Plåt är generellt dyrare än t.ex betongpannor, men på betongpannor växer det mossa och lav vilket gör att taket måste underhållas. Trasiga pannor är inte heller ovanligt så byte av pannor är något du får räkna med.
Det finns många nystartade företag nu som livnär sig på att tvätta och göra rent betongtak från mossa och annat smuts som kan fastna. Priset för en sådan rengöring på ett tak om cirka 100m2 uppgår till cirka 8 000:- efter ROT avdrag. Medlet som läggs på efter rengöring har en garanti på 3 år.
Fördelen med takplåt är att det är helt underhållsfritt. Majoriteten i Sverige tycker också att takplåt ser betydligt finare ut med plåt än betongpannor. SSAB som levererar stål som används vid tillverkning av plåt har jobbat väldigt mycket med att ta fram miljövänliga färgbeläggningar och som samtidigt ger ännu längre garantier. SSAB’s Greencoat har en färggaranti på upp emot 20 år.
Svaret på frågan om plåt är dyrt är alltså att du egentligen får det du betalar för, med tanke på hur hållbart plåt är så är månadskostnaden inte alls dyr. Du får ett finare tak om du väljer plåt och det är underhållsfritt.
Normala garantier som lämnas ut på plåttak ligger mellan 10-20 år på färggaranti samt 30-50 år på genomrostning. Nu finns det dock bevis på att plåttak från 80-talet håller än idag i vissa områden, så vi kan ha i åtanke nu att både färgbeläggningen och galven har blivit betydligt bättre än på 80-talet. Idag kan man säga att ett plåttak bör hålla i minst 70 år under normala omständigheter. Men det kan även hålla mycket längre.
Det som kan påverka livslängden är föroreningar i luften och salt. Ligger ditt hus nära havet kan aluminium vara ett bättre alternativ då det klarar saltet mycket bättre.
Kulören på plåttaket lika som för tegel/betongpannor kan komma att mattas ut lite efter några år på grund av solljus, men det är ingenting som påverkar livslängden på färgen. Färgerna som tas fram nu är miljövänligare än tidigare samt har bättre hållbarhet och garanti än det som gjordes förr.
Det blir alltid kondens när du har ett plåttak så vid monteringen lägger man alltid en underlagspapp som tar hand om kondensvattnet. Det är mest troligt att underlagspappen ger upp innan själva plåttaket, därför kan det vara bra att investera i en lite dyrare och hållbarare underlagspapp om du vill att taket ska hålla längre. Det finns mycket billig underlagspapp/duk på marknaden så se till att välja ett välkänt märke med hög kvalitet.
Det blir en liten kostnad i längden och underlagspappen kostar cirka 5-10% av själva materialet till ett takbyte på ett normalstort hus.
Det finns väldigt många olika sorters takplåt, med allt ifrån hur profilen ser ut till vilken färgbeläggning du väljer. Samma sak är det med betongpannor och lertegel. Betongpannor är i regel det billigaste alternativet medan lertegel och takplåt ligger ungefär lika i pris. Betongpannor och lertegel tar dock mycket längre tid att montera och är mer ansträngande för ryggen vid monteringen.
Vid montering av betongpannor och lertegel lägger du dit varje panna för sig medan en takplåt kan du få måttbeställd i exakt längd t.ex 5,12m lång som täcker cirka 1,1m i bredd. Det blir en enklare och smidigare montering än betong och tegelpannor.
Något att ta med i beräkningen av montering av lertegel är att du kan få betala extra för att få pannorna upplyfta på ditt tak, det är näst intill ett måste för att montera den här typen av tak.
Livslängden på betongpannor är kortare än både lertegel och plåttak så det egentliga priset beror på hur länge du bor kvar i huset. På en 70 års period behöver du lägga om betongtaket en gång till, medan lertegel och plåttak inte kommer behövas bytas ut under normala omständigheter.
Saltmängd i luften samt föroreningar kan vara orsak till att livslängden blir kortare.
Lindab har ett väldigt brett sortiment när det kommer till olika lösningar av tak. Dom har utvecklat en egen produkt som liknar gammalt hederligt falsat tak som monteras med ett klicksystem, så kallat klicktak. Till det erbjuder dom också färdiga lösningar till genomföringar du kan tänkas ha i ditt tak. Det finns stosar, takluckor och ventilationstrummor att välja till taket.
Något som har blivit väldigt populärt på senare år är högprofil och här kan Tp115 och Tp 130 erbjudas i olika tjocklekar och färger. Till det finns även specialtillverkade tätband. Här krävs det dock en riktig konstruktionsritning för att kunna få till en korrekt offert.
Har du börjat intressera dig för solpanel så har Lindab tagit fram en lösning även här med Lindab SolarRoof som är ett väldigt estetiskt tilltalande tak som det går att ta fram kompletta lösningar på. Till detta har dom även en mobilapplikation som gör att du väldigt enkelt kan övervaka elproduktionen.
Är du intresserad av en ekonomisk variant finns LLp20 (tp20) som är det billigaste alternativet. Ska du t.ex bygga en carport så är det här ett bra alternativ. Ett stort plus är att det även går att beställa med kondensduk vilket gör att du slipper bygga ett helt underlag med råspont och underlagspapp.
Det finns hela 23st olika kulörer till denna produkt. Via våra leverantörer kan vi leverera flertalet produkter från Lindab så kontakta oss för en offert.
Lindab har också plåtbeslag i alla möjliga former, till exempel: fotplåt, vindskiva, nockplåt. Det gör att du kan beställa allting ifrån en och samma leverantör.
I plåtbranschen så är det generellt så att bättre produkter har ett högre pris. Vi kan inte svara för om Byggmax produkter är av bra kvalitet men det är en fråga vi ofta får av våra kunder. Vårt råd till kunden är att alltid jämföra produkterna med olika leverantörer för att se vad man får för pengarna.
Det du som kund kan göra för att säkerställa att produkten håller hög kvalitet är att fråga om garantier, vart plåten tillverkas och om materialet är svenskt. Produkterna på vår hemsida är av hög kvalitet och svensktillverkat av SSAB. SSAB har långa garantier för att de vet att deras produkter är väldigt bra. De är också anpassade för vårt hårda klimat.
Tjockleken på plåten spelar också in gällande kvalitet. En väldigt tunn plåt är svår att montera och blir enkelt bucklig. Efter en vinter med tung snö kan man ibland se att en billig plåt har tagit skada. Tjockleken på takplåt ska vara minst 0.5 mm för att vara klassad som en kvalitetsplåt. Profilerna på vår sida går att välja i 0.6 mm också. Många av våra profiler har 0,6 mm som standard.
Vårt råd är att vara kritisk om priset verkar vara för bra. Om flera olika leverantörer ligger högre i pris och en leverantör ligger mycket lägre så är det förmodligen inte så bra kvalitet på produkten. Varför kvalitet är viktigt när det gäller tak är för att det ska skydda ditt hus under många år. Ett takbyte är kostsamt och det är ingenting du vill göra igen inom en snar framtid. Välj därför kvalitetsplåt från Plåtgrossisten så är du säker på att du får en produkt som håller.
K-rauta har takplåt precis som många andra leverantörer. Det är bra att jämföra priser mellan olika leverantörer precis som kvalitet och plåtens ursprung. Kvalitetsplåt är ofta en viss tjocklek och är tillverkad av svenskt stål. Vårt klimat kräver att plåten håller hög kvalitet med tanke på vårt omväxlande väder.
En kvalitetsplåt håller ofta lite högre pris än de billigare alternativen. Det är bra att jämföra tillverkare för att få det bästa för pengarna. I vår butik finns kvalitetsprodukter att välja. Det är svensktillverkad plåt av hög kvalitet med långa garantitider för att du som kund ska känna dig trygg.
Plåtgrossisten har hemleverans över hela sverige. Handla din takplåt online och få den hem till dörren. I vår egna verkstad kan vi specialtillverka allt från fönsterbleck till ventilationshuvar, skorstensbeslag, plåtdetaljer etc för att det ska vara enkelt att montera på ditt specifika tak.
Vi räknar gratis offert till dig som underlag för ett beslut. Skicka in dina mått till oss så svarar vi snabbt med en offert där leverans, plåtbeslag, tillbehör, takplåt, takavvattning, taksäkerhet och skruv är medräknat.
Billig takplåt går att hitta hos olika plåtleverantörer, både på internet och i butik. Det billigaste är inte alltid bäst så undersök produkten, garantier och vart stålet kommer ifrån innan du köper en produkt. Garantierna kan skilja sig avsevärt från olika tillverkare och vissa lämnar ingen garanti alls.
I vår e-butik finns flertalet billiga produkter i förhållande till kvalitet. Vi har satsat på endast hög kvalitet genomgående i vårt sortiment. Profilerna som finns här på vår sida är från marknadsledande tillverkare med väl testade produkter för vårt nordiska klimat.
Så hur vet man om en billig plåt är bra?
Det är några punkter som du kan ha med dig när du ska köpa ett nytt tak. Är garantier sämre än det så är produkten förmodligen inte tillverkad av svenskt stål och därmed kanske inte anpassad för vårt klimat.
Eftersom ett tak är en så stor investering är det värt att undersöka produkten innan man bestämmer sig för en leverantör. Leverantören i sig kanske också är viktig. Att välja ett bolag med bra service är alltid bra.
Det finns väldigt många olika plåtprofiler. Varje profil tillverkas med ett eget utseende och har sina egna fördelar. Priset på takplåt räknar man i kvadratmeter, förkortat kvm eller m2. Det finns allt från den absolut vanligaste trapetsprofilen till de lite mer exklusiva profilerna, ett exempel på en lite mer exklusiv profil är de allt mer populära klicktaken som efterliknar klassiska bandtäckningar. Fördelen med klicktaket är att det är mycket enklare att montera utan professionell hjälp. Priset på plåt skiljer sig relativt mycket beroende på vilken profil det är som du är ute efter.
Priset påverkas även utav flera andra faktorer som till exempel vilken kulör plåten har och vilken tjocklek plåten är tillverkad i. Sedan är det även så att svensktillverkad plåt i regel ligger något högre i pris jämfört med om man importerar plåt från något land där arbetsvillkoren inte är lika utvecklade som i Sverige. Kvalitén på den billiga plåten som importeras från utlandet brukar variera kraftigt och är inte i närheten utav den kvalitén som den svensktillverkade plåten håller. Vi på Plåtgrossisten säljer endast plåt som tillverkas utav svenskt material.
Den takplåtsprofilen som är billigast är i regel trapetsprofilen, även kallad TRP 20. Vi säljer TRP 20 från flera olika tillverkare där vi håller ett väldigt konkurrenskraftigt pris.
Plåttak tillverkas i flertalet olika tjocklekar och det brukar variera beroende på vilken takplåtsprofil det är som du tänkt montera på ditt tak. Vi rekommenderar att du köper ett plåttak som har en tjocklek på minst 0,5 mm.
Vi säljer inte plåttak som har en tjocklek lägre än detta då vi tillsammans med många andra takmontörer anser att det materialet inte är tillräckligt bra. Skall man vara uppe på plåttaket och gå någonting som vid till exempel snöskottning så är det absolut viktigt att plåttaket har en tjocklek som är minst 0,5 mm.
För svensktillverkat material så är det vanligaste att materialet som plåttaket är tillverkat utav har en tjocklek som är minst 0,5 mm. Om man väljer att köpa ett plåttak som är tillverkat utav material som är importerat från utlandet så är det ofta så att den har en tjocklek som är tunnare än 0,5 mm. De tjocklekarna som majoriteten utav våra plåtprofiler tillverkas i är 0,5 mm, 0,55 mm samt 0,6 mm. Sedan finns det även vissa takplåtprofiler som tillverkas i tjocklekar som är större, ett exempel på sådana profiler är de högprofiler som är självbärande och därför kräver tjockare material, dessa har en tjocklek som ligger på mellan 0,7 – 1,2 mm.
Läs mer om kvalitet, tjocklekar och beläggningar på SSAB´s hemsida.
TRP 20 är den takplåtsprofilen som under en väldigt lång tid har varit den överlägset populäraste profilen. Anledningen till detta är framförallt det attraktiva priset som TRP 20 har. En annan anledning är att det är väldigt enkelt att montera ett TRP 20 tak. Det innebär att det är väldigt många som väljer att göra monteringen själva eftersom att det är så pass enkelt.
Priset på TRP 20 varierar precis som på övriga takplåtsprofiler beroende på vilken tjocklek samt kulör som du väljer. Vi har tre stycken olika tillverkare utav TRP 20. Det vanligaste är att man väljer TRP 20 i 0,5 mm tjocklek och då gäller följande priser. Profilplåts TRP20 35×35 kostar 149 kr/m2 i svart och 169 kr/m2 för övriga kulörer. Dala-Profils TRP 20 kostar 175 kr/m2 i svart och 189 kr/m2 för övriga kulörer.
Plannjas TRP 20 heter 20-105 och den går att få från 205 kr/m2. Samtliga utav dessa priser är inklusive moms. Alla dessa TRP 20 profiler går även att i 0.6 mm tjocklek till en något högre kostnad. Det finns allt som oftast även andrasortering som går att få till ett bättre pris. Dala-Profils TP20 i andrasortering kostar till exempel 144 kr/m2. Samtliga utav dessa profiler går att få i kundanpassade mått då de klipps och profileras efter beställning.
Det finns en del att välja på när det kommer till tegelprofil, eller tegelliknande takplåt. Några populära alternativ är President, Royal, eller Stilpannan. President tillverkas i Sundsvall av företaget Profilplåt. Den finns i en rad olika kulörer och i 0,5mm & 0,6mm tjocklek. Det går att välja färgbeläggning med mellan 10 och 20 års garantitid på President.
Stilpannan tillverkas av Dala-profil i Borlänge. Stilpannan används av många plåt och byggföretag i Dalarna & Gästrikland. Men den säljs även över hela Sverige och är ett bra val kvalitetsmässigt. Produkten finns att få i olika kulörer, 0,5mm, 0,55mm och 0,6mm tjocklek.
Royal tillverkas av Plannja, den har något fler kulörer att välja på än dom ovan nämnda profilerna. Även här går det att få olika tjocklekar på takplåten. En stor fördel med att montera plåt istället för tegel är tiden det tar att montera som är fördelaktig för plåt. En takplåt på 5m täcker hela 5 kvadrat, lägger du tegel så lägger du bara en panna åt gången vilket är tidskrävande.
Vi har ofta 2a sortering i lager, vanligast är att vi har det i kulören svart men ibland får vi även in andra kulörer. Tjockleken på plåtarna kan variera mellan 0,5mm till 0,6mm, vi får in 2a sortering i både blank och matt beläggning. Kontakta oss via e-post och eller ring för att höra vad vi har tillgängligt just nu!
Dala-profil som är en av våra leverantörer från Borlänge erbjuder oss andra sortering på rulle, med andra ord kan du måttbeställa 2a sortering utan någon extra kostnad precis som på våra prima plåtar.
Det som klassar en plåt som andrasortering är att kulören inte uppnår samma kvalitet som prima. Med andra ord kan det vara lite nyansskillnader på plåtarna. Därav har man ingen kulörgaranti på andrasortering. Men oftast är andrasorteringen vi får in väldigt fin för den prisklassen och har normalt inte repor eller bucklor.
Vi har ett flertal profiler från olika leverantörer som efterliknad takpannor. Det är väldigt snygga profiler med ett realistiskt utseende som passar på de flesta taktyper. Montering ska alltid ske på läkt när det är en tegelprofil. CC måttet på bärläkten varierar lite beroende på vilken profil man väljer.
Plåten skruvas alltid i profilbotten med en fästskruv som har en tätningsbricka. Då våra olika leverantörer har olika pannlängdsmått så varierar cc avståndet för hur man läktar taket. Exempelvis har President en pannlängd på 400mm därav ska cc måttet vara 400 på bärläkten (förutom mellan första och andra läkten där du har ett avstånd på 375 mm mellan läktens överkant till nästa bärläkts underkant). Ströläkt monteras över takstolarna och en i mitten mellan takstolarna. Så har du takstolar med cc måttet 1200 monteras ströläkten med cc 600.
Montering av pannprofiler kan ske från både höger till vänster och vänster till höger. Exempelvis rekommenderas Dala-Profils Stilpanna att monteras från höger till vänster medans Profilplåts President har en rekommendation om vänster till höger. Det som skiljer plåtprofilerna åt är vilken sida på plåten som har vattenlås. Det är möjligt att montera pannprofiler från andra hållet men då måste man lyfta plåtarna för att få under nästkommande plåt.
Plåten monteras med farmarskruv 4,8×35 igenom plåten och ner i bärläkten, har man bärläkt i stål används 4,8×20. Vid eventuell låg lutning ska man också täta den längsgående skarven med silikon.
Alla beläggningar vi erbjuder är av hög kvalitet och har som minst 10 års kulör garanti.
Vi har också beläggningar som har 20 år kulörgaranti och 50 år genomrostningsgaranti. Plannjas egna beläggning Hard Coat 50 erbjuder 30 års garanti mot genomrostning och 20 års garanti på kulörbeständighet och färgavflagning, detsamma lämnar våra andra leverantörer på GreenCoat beläggning. Dom två kan man klassa som dom bästa. Dom flesta av våra profiler går att få i olika beläggningar, exempelvis erbjuder Plannja även Greencoat.
Ska man dra det lite längre är förmodligen GreenCoat Pro Matt förkortas GPM och GreenCoat Mica förkortas GCM dom bästa beläggningarna. GPM och GCM har lika garanti som Hard Coat om det monteras på ett tak i korrosivitetsklassen C4. Plannjas Hard Coat lämnar endast 15 år på genomrost och kulör under dom förhållandena. GCM och GPM har däremot 20 år kulörgaranti och 30 år genomrostningsgaranti.
C4 klassen är atmosfärer med måttlig mängd salt eller påtagliga mängder luftföroreningar. Rekommenderas i områden nära kusten eller industriområden med hög fuktighet och stor mängd luftföroreningar.
Betongpannor har vanligtvis ett billigare kvadratmeter pris jämfört med takplåt. Så varför ska man välja takplåt? Det finns många anledningar. Ett plåttak kräver mycket mindre underhåll jämfört med betongpannor. Har man betongpannor behöver man oftast kolla över taket så alla pannor är hela och eventuellt byta ut dom som är trasiga. Detta slipper man med ett plåttak, det kan såklart vara bra att kolla över taket då och då men generellt ska det inte hända så mycket efter montering av plåt.
Plåten är “halare” än betongpannor så när det kommer mycket snö och har man en hyffsad taklutning så glider snön av och man slipper kliva upp på taket och skotta av det. På vissa ställen vill man såklart undvika snöras, då monterar man snörasskydd så att man undviker okontrollerade snöras. Det gäller såklart också på betongpannor. Har man ett låglutande tak som man måste skotta av när det kommer mycket snö så är plåt ett bra alternativ till betongpannor. Snön glider av och skottning behövs oftast inte.
Om du behöver skotta av ett tak med betongpannor eller tegelpannor är att det finns risk att man trampar sönder pannor när man går omkring på taket. Med takplåt behöver du inte oroa dig över det problemet. Eftersom vi har högkvalitetsplåt som är minst 0,5mm tjocklek så är risken låg att du bucklar till plåten vid skottning. Har du ett tak som behöver beträdas ofta för exempelvis skottning så rekommenderar vi en takplåt som är 0,6mm för att vara på den säkra sidan.
Plåttak väger betydligt mindre än betongpannor, med andra ord belastas takkonstruktionen mindre. Plåt håller också väldigt länge. Även om garantitiderna på plåt och betongpannor går att jämföra med varandra så ser man i många av våra städer plåttak som har legat sedan början på 1900 talet. Plåt är ett material som är svårt att slå i livslängd.
Priset på takplåt varierar relativt mycket beroende på vilken takplåtsprofil du väljer. Samtliga takplåtsprofiler går att måttanpassad i den längd du önskar. Priset påverkas även utav vilken tjocklek plåten är tillverkad i samt i vissa fall även den kulör som du väljer. Den takplåt som ligger lägst i pris är den profil som heter TRP 20. Sedan finns det tegelliknande profiler som ligger något högre i pris men samtidigt ligger ekonomiskt bra.
En annan populär profil som finns på väldigt många byggnader är den sinusformade plåten som går att använda både som takplåt och som väggplåt på fasaden. Den sinusprofilerade plåten som är mest populär är den profil som heter Sinus 18. Det är en prisvärd profil och har ett klassiskt utseende.
Utöver dessa profiler så finns även de klassiska profilerna som till exempel Pannplåten vilken används både på äldre klassiska byggnader samt nybyggnationer. Pannplåten finns hos flera av våra tillverkare och prisnivån på den ligger i mellansegmentet.
En annan klassisk profil som har blivit väldigt populär de senaste åren är klicktaken som efterliknar ett riktigt falsat tak. Vi har två olika klickprofiler i vårat sortiment där det klicktaket som heter Nostalgi ligger bäst i pris.
Ofta så finns det även andrasorterings-material som vissa av våra profiler kan tillverkas av. Priset på andrasorteringen ligger i regel klart lägre än den prima plåten. Väldigt ofta har vi tillgång till andrasorterings-material för tillverkning av TP20.
Bauhaus erbjuder takplåt i två olika utföranden, det är TP18 och en tegelliknande profil. Dom kommer i färdiga längder och tillverkas av Areco.
Vi erbjuder också ett antal olika Tegelprofiler från olika leverantörer, en populär variant är Stilpannan. Stilpannan har samma steglängd som Bauhaus tegelprofil Stratos så dom är väldigt jämförbara, steglängd syftar på en ”pannas” längd. Stilpannan går att få i ett flertal olika kulörer och i tre olika beläggningar.
Vi erbjuder inte TP18 men vi har en väldigt populär TP20 som är jämförbar med en TP18 profil. Siffrorna efter TP syftar på profilhöjden, med andra ord är våran TP20 profils toppar 20 millimeter höga jämfört med Bauhaus 18 millimeter. Alltså minimal skillnad. Även våran TP20 går att få i olika kulörer och beläggningar.
Bauhaus erbjuder lagerlängder för snabba leveranser eller upphämtningar. Vi måttbeställer våra takplåtar efter order. Med andra ord vill man ha en takplåt som är exempelvis 5.15 meter är det inga problem och det tillkommer inga extra kostnader. Det hjälper till att minimera spill vilket är uppskattat av både oss, miljön och såklart kunden som inte behöver betala för plåt som inte används. Såklart gör det att man inte kan komma och hämta plåtarna samma dag men man sparar istället in på priset och tiden det tar att klippa plåtarna.
Våra plåtar kommer alltid i minst 0,5mm så kvaliteten är alltid hög.