Takguide
Vår guide visar dig de olika stegen som vanligtvis görs vid takläggning.
Det finns så många fördelar med plåt, att det så gott som alltid borde vara det självklara valet. Det är snyggt, lätt och tåligt. Det har en livslängd som överträffar det mesta, oavsett vilka applikationer det gäller. Ur ekonomisk synpunkt står det i klass för sig själv, samtidigt som det är ett utmärkt miljöval.
För att du enkelt ska kunna hitta rätt monteringsanvisning till den takplåt du väljer att lägga har vi bifogat den under fliken takplåt. Välj profil så ser du monteringsanvisningen i texten till höger.
Vår guide ska hjälpa dig att lägga ditt tak själv på enklaste sätt.
Husets femte fasad
Taket är en väldigt viktig del av ditt hus. Uttrycket “husets femte fasad” säger mycket. Att ditt tak är i gott skick kan inte nog betonas. Ett tak som läcker riskerar att du får stora skador som i sin tur ökar kostnaden för reparationer. Repareras taket i tid kan du komma undan väldigt mycket billigare än om du skulle vänta ett år till. Tänk på din familjs hälsa och välbefinnande.
Takplåten
Taket är ditt skydd mot allt väder som vårt påfrestande klimat erbjuder.
Tung snö, regn, sol och hårda vindar gör att rätt val av material och takplåt är nödvändigt. Du vill även ha möjlighet att på ett tryggt och säkert sätt gå på ditt tak vid till exempel snöskottning och detta utan att påverka takets funktion och dess estetiska utseende.
Plåtdetaljerna
Under plåtdetaljer kan du välja att läsa om de olika plåtdetaljerna som finns att beställa till ditt tak. Det finns en rad olika plåtdetaljer som behövs till olika delar av ditt tak. Använd sökrutan för att leta reda på just den plåtdetalj du är intresserad av.
Undertaket
Undertaket har som uppgift att avleda vatten som kan tränga in under takplåten eller den kondens som eventuellt kan bildas. Vid hårda väderförhållanden kan det också tränga in en del vatten på undertaket.
Ett noggrant arbete med undertaket är därför viktigt så att vattnet inte kan tränga in och skada konstruktionen.
Att lägga tak själv är inte så svårt om du vet hur
Det viktigaste är att du planerar ditt takbyte och ser till så att du har de verktyg du behöver när det är dags att köra igång.
Monteringsanvisningar till din specifika takplåt finns bifogade i butiken, välj takplåten du önskar lägga och klicka dig in på sidan. I texten i högerkolumnen längst ner finns monteringsanvisningen.
På vår sida söker du enkelt efter produkter och takplåt i butiken.
Rivning
Börja med att riva bort det gamla taket, takpannor, bärläkt och ströläkt bör rivas bort. Sopa av taket så det blir rent från löv, barr och damm. Underlagstaket ska besiktigas noga. Är det skadat eller gammalt bör det bytas. Laga eventuella skador på underlagstaket.
Pappning på råspont
Läs instruktionerna på papprullen du har handlat.
Rulla ut pappen på underlagstaket. Börja nerifrån ett hörn och gå horisontellt därifrån till andra sidan av taket. Fäst pappen med pappspik i överlappen. Pappen överlappas med varandra, andra raden du lägger kommer överlappa den första raden med cirka 10-15 cm. Spiken kommer inte synas då den hamnar under överlappen.
Verktyg du behöver när du pappar ditt tak
En vass kniv som du kan skära pappen med, pappspik (alternativt häftpistol), och en hammare.
Läktning på råspont
Det finns två olika sorters läkt du använder när du läktar ditt tak.
Ströläkt läggs lodrätt på taket använda för att ventilera taket. Den bör ha minst 25×25 dimension. Leta på takstolarna och fäst läkten på varje takstol. När det är gjort lägger du en läkt mellan varje takstol. Rekommenderat är 60 CC, från centrum på den första läkten till centrum på den andra skall avståndet vara 600mm.
Bärläkt läggs vågrätt på taket ovanpå ströläkten.
Läs monteringsanvisning för just din plåt hur det ska läktas.
Säkerheten på ditt tak
Du som husägare ansvarar för säkerheten på ditt tak. Taket måste vara utrustat med säkerhet för att tex sotare, snöskottare eller antennmontörer ska kunna arbeta säkert. Det finns flera taksäkerhetsprodukter som tex, snörasskydd, taksteg, takstege, fästen för livlina, gångbryggor etc.
Specialprodukter
Vi tillverkar ränndalar, skorstensbeslag, takluckor efter dina mått. Skorstenshuvar och stosar kan också tillverkas om vi får de angivna måtten vi behöver. Behöver du veta mer hur du mäter upp något specialbeslag kan du gärna ringa till oss. 0290-24269
Lägga takplåt
Hur du lägger takplåten kan du följa i monteringsanvisningen. Ett noggrant utfört underarbete kommer underlätta plåtläggningen.
Hos plåtgrossisten får du takplåten i exakta mått till ditt tak.
Takets komponenter
Fotplåt
Sitter i takfot under plåten, vattnet som kommer från taket landar på fotplåten som är vinklad ned i hängrännan.
Hängränna
Vattnet från taket faller ned i hängrännan. Hängrännan har ett lut som gör att vattnet rinner ner i stupröret.
Stuprör
Vattnet från hängrännan rinner ned i stupröret och ut genom utkastaren längst ner.
Vindskiva
Sitter på vindbrädan på gaveln. Vindskivans uppgift är att skydda vindbrädan samt att vatten tränger in.
Snörasskydd
Hindrar snö från att glida ner från taket.
Glidskydd
Hindrar stegen från att glida i sidled. Ofta vill sotaren att ett glidskydd ska vara monterat.
Montera hängränna
Långa krokar bockas så att rännan får fall. Gör så här:
- Markera baslinjen enligt skiss, lägg samman krokarna och markera baslinjen på första och sista kroken.
- Takets längd/5mm per meter ger totala lutningen som markeras på sista kroken.
- Rita en linje mellan baslinjen och lutningsmåttet, se figur.
- Numrera och bocka krokarna med krokbockningsverktygen. Krokarna fästes med skruv.
Korta krokar samt Compactkroken
Markera fallet genom att spänna ett snöre. Skruva krokarna direkt i takfotsbrädan.
Det finns lite olika rännkrok till att montera hängrännan.
Lägga tak
Renovera ditt tak
Byta ut trasig plåt
Det är väldigt sällan vi hör om takplåt som gått sönder eller blivit skadad så pass att det är hål i plåten. Om det mot förmodan skulle hända går det att byta ut just den plåten som är skadad. Lossa skruvarna i överlappen och plocka bort den trasiga plåten, ersätt med en ny plåt av samma sort och färg.
Takunderhåll
Plåttak är mer eller mindre underhållsfritt gentemot tegel som kräver löpande underhåll. Tegel är tungt och ska man köpa nytt är det dyrare än plåt både för material och arbete.
Du bör ändå syna ditt tak från marken varje år för att se om det är något beslag som inte sitter som det ska eller liknande. Var femte år bör du kliva upp på taket och göra en närmare besktning. När garantitiden löper ut bör du besiktiga taket varje år.
Takskottning är nödvändigt även om du har plåt då blöt snö blir väldigt tungt. Snö glider ofta av plåt lättare än vad det gör om du har tegel så du besparar dig en del skottning.
Vi har enkla mallar som du kan följa vid uppmätning av ditt tak. Du kan sedan skicka in måtten till oss så beräknar vi åtgången av materialet. Takplåten tillverkas i exakta längder för enkel montering.